9 Mart 2017 Perşembe

Surakarta

 Uzakdoğu'da bir adalar devleti Endonezya'da çok sevilen bu taktik oyunu ismini Cava adasının en önemli şehirlerinden biri olan Surakarta'dan alır. Endonezya'da bu oyuna yalnızca Oyun adı verilir.

Endonezya'da çocuklar bu oyunu genellikle kuma çizerek ve taş yerine deniz kabukları kullanarak oynarlar. Siz bu oyunu vere ya da bir kâğıda çizerek oynayabilirsiniz. Surakarta iki kişiyle oynanır ve her oyuncunun 12 taşı vardır. Rakip oyuncuların taşları farklı renkte olmalıdır.

Resimde gördüğünüz oyun tablasını oluşturmak için önce 6 dikey ve 6 yatay çizgiden oluşan bir kare çizmelisiniz. Bu karenin içindeki çizgilerin kesişme noktaları ve köşeler oyuncuların taşlarıyla hamle yapacakları noktalardır. Karenin her köşesine biri küçük, biri büyük iki tane daire çizilir. Oyuna başlarken her oyuncu taşlarını önündeki ilk iki sıranın üzerindeki noktalara yerleştirir; böylece oyun alanının ortasındaki iki sıra boş kalır. Oyunda amaç rakip oyuncunun bütün taşlarını kırmaktır. Hangi oyuncunun ilk hamleyi yapacağına karar verilir ve ilk oyuncu taşlardan birini bir nokta ileri, geri veya çapraz yönde hareket ettirir. Taşlar başka bir taşın bulunduğu noktalardan geçemez ya da üzerinden atlayamaz.
Rakip bir taşı kırmak için dairelerden geçen yolları kullanmak gerekir. Bu sırada kat edilen yolun uzunluğunun bir önemi yoktur. Önemli olan yolun boş olmasıdır. Taş bu sırada çapraz hareket edemez, yalnızca yatay ve dikey yollardan geçebilir. Bir taş, örneğin yatay bir çizgi üzerinden bir daireye kadar gelip, daireden geçip dikey bir çizgi üzerinden ilerler ve rakip bir taşa kadar gelir ve onu Arar. Taşlar rakip bir taşı kırmak için birkaç daireden geçen bir yol da seçebilirler. Ancak taşlar, başka bir taşı kıramayacaklarsa daireleri kullanamazlar


Kırılan taş oyundan çıkartılır. Bütün taşları kırılan oyuncu oyunu kaybeder.

Word Belgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder