9 Mart 2017 Perşembe

Üçtaş

Üçtaş en basit ve en eski tablalı oyunlardan biridir. Arkeolojik araştırmalar oyunun eskiçağdan beri yere çizilerek oynandığını ortaya çıkarmıştır. Üçtaş tablası kareyi enine ve boyuna bölen 2 çizgiden oluşur. Şekli yere ya da kâğıda çizebilirsiniz.

Oyun 2 kişiyle oynanır ve her oyuncunun 3'er taşı vardır. Oyuncuların amacı, kesişme noktalarına yerleştirilen taşlarla yatay, dikey ya da çapraz yönde bir sıra oluşturmaktır. Oyuncular taşlarını sırayla ve teker teker boş kesişme noktalarına yerleştirerek oyunun başlangıç konumunu oluştururlar. Sonra her oyuncu sırayla bir taşını komşu bir boş noktaya geçirir ve üçlü bir sıra oluşturmaya çalışır. Taşlarıyla ilk sırayı oluşturan oyuncu kazanır.



Üçtaş hızlı oynanması gereken bir oyundur. Taraflardan birinin kazanabilmesi ancak rakip oyuncunun taktik hatası yapmasıyla mümkündür. Bu yüzden fazla düşünülerek oynandığında genellikle kazanan olmaz. Oyuncu kendi taşlarıyla bir sıra oluşturmaya çalışırken rakip oyuncunun sıra oluşturmasını da engellemelidir.


Eskiçağda Tris olarak bilinen Üçtaş günümüzde birçok ülkede Uçlu Morris ya da Üçlü Değirmen olarak anılır. Kıbrıs'ta Andrez Oyunu adıyla bilinir. Ülkemizde bazı yörelerde Cüz, Dam, Dom, Üçleme, Üçlük gibi adlar altında benzer kurallarla oynanır.

Word Belgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder