9 Mart 2017 Perşembe

7 Leopar

7 Leopar Sri Lanka kökenli, 2 kişilik bir oyundur. Toprağa, yere, kuma ya da kâğıda çizilerek oynanabilir. Oyunun ana fikri, 16 Asker ve Tilki oyunlarındaki gibi eşit güçte olmayan iki rakibin savaşıdır.
Oyunculardan birinin kırmızı renkli bir taşı vardır; bu taş kaplandır. Diğer oyuncunun 7 siyah taşı vardır, bu taşlar leoparları temsil eder. Leoparlar sayıca üstündür, ama kaplan leoparları yiyerek onları oyun dışı bırakabilir. Leoparlar ise kaplanın çevresini sararak onu hareket edemeyecek şekilde sıkıştırmaya çalışırlar. Yere ya da kâğıda bir eşkenar üçgen çizilir. Bu üçgenin içine, üç-geni boyuna tam ortadan ikiye bölen dikey bir çizgi üçgeni enine üçe bölen iki yatay çizgi eklenir. Böylece, üçgen ile bu çizgilerin kesiştiği noktalar ve üçgenin köşeleriyle birlikte toplam 10 nokta oluşur.
Hamleler bu noktalara yapılır.

Oyunun başında kaplan üçgenin üst köşesine yerleştirilir. Diğer oyuncu ise leoparlarından birini tablada boş bir noktaya yerleştirir. Sonra oyuncular sırayla oynarlar. Leoparlarla oynayan oyuncu ilk hamlesinde taşlarını boş noktalara yerleştirir. Kaplan ise hamle yapar. Kaplan bulunduğu noktaya komşu boş bir noktaya atlayabilir. Kaplanın bulunduğu noktaya komşu noktada bir leopar varsa kaplan düz bir çizgi üzerinde leoparın üzerinden atlayarak onu yiyebilir. Bu durumda leoparın hemen arkasındaki nokta boş olmalıdır. Yenen leoparlar oyun dışı bırakılır. Kaplan bütün leoparları yerse oyunu kazanır. Leoparlar ise kaplanın hamle yapmasını engelleyecek şekilde çevresini kuşatırlarsa oyunu kazanırlar.

Word belgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder