9 Mart 2017 Perşembe

Dokuztaş oyunu

Dokuztaş oyunu, Üçtaş, Tik Tak To gibi, oyuncuların taşlarıyla bir sıra oluşturmaya çalıştığı sıralama oyunlarındandır. Oyun iki kişiyle oynanır ve her oyuncunun 9 taşı vardır. Oyunu iç içe üç kareyi yere veya bir kâğıda çizerek oynayabilirsiniz. Karelerin kenarları orta noktalarından birleştirilir. Böylece, karelerin köşeleri de dahil olmak üzere, toplam 24 nokta oluşur. Oyunun başında her oyuncu sırayla birer taşını bu noktalardan birine yerleştirir. Oyuncular yatay, dikey ya da çapraz bir hat üzerinde üç taşı yan yana dizerek bir sıra oluşturmaya çalışırlar. Üçlü bir sıra oluşturmayı başaran oyuncu, rakibinin bir taşını oyundan çıkartma, yani o taşı kırma hakkına sahiptir. Kırılan taş, rakibin üçlü sıralarına dahil olmayan taşlarından olmalıdır. Ancak, rakibin bütün taşları sıra halindeyse, oyuncu bu sıralardaki taşlardan birini kırabilir.

Oyuncular bütün taşlarını yerleştirdikten sonra sırayla hamle yaparlar. Oyuncu bir hamlede taşım aynı hat üzerinde boş bir komşu noktaya taşır. Oyunun bu bölümünde amaç yine üçlü sıralar oluşturmak ve bu yolla rakibin mümkün olduğu kadar çok sayıda taşını kırmaktır. İki taşı kalan oyuncu, taş alma olanağı kalmadığı için oyunu kaybetmiş sayılır.

Dokuztaş birçok ülkede Morris adıyla bilinir. Ülkemizde oynanan Cüz, Dokuzluk, Dokurcun adlı oyunlar da benzer kurallara sahiptir.


Word belgesi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder