9 Mart 2017 Perşembe

İnekler ve Leoparlar

İnekler ve Leoparlar Asya kökenli bir tablalı oyundur. Tıpkı 16 Asker oyununda olduğu gibi, bu oyunda da tarafların piyon sayısı farklıdır; oyunculardan birinin 2, diğerinin 24 piyonu vardır. 2 piyon leoparları, diğer 24 piyon ise inekleri temsil eder. Piyon olarak metal para, düğme ya da taş kullanabilirsiniz.

İlk hamleyi leoparlar yapar. Oyuncu leopar piyonlarından birini, tablanın herhangi bir noktasma koyar. İlk leoparı yerleştirmek için genellikle merkezdeki kesişme noktası seçilir. Daha sonra sıra ineklere gelir. İlk inek tabladaki yerini aldıktan sonra sıra ikinci leopara gelir. İkinci leopardan sonra karşı taraf ikinci ineği de tablaya yerleştirir. Bu aşamadan sonra sıra leoparlara geldiğinde, leoparlar hamle yapmaya başlayabilirler. İnekler 24 piyonun hepsi tabla üzerindeki yerlerini almadan oyuna başlayamazlar. Bu nedenle yerleştirme aşamasında, sürüden birkaç inek feda etmek zorunda kalırlar. Leoparlar yalnız başına kıstırdıkları bir ineği, yine dama ve benzeri oyunlarda olduğu gibi, arkasındaki boş haneye atlayarak kırabilir, yani Öldürebilirler. İnekler ise leoparları kıramaz; inekler oyunu ancak, leoparları kuşatarak kazanabilirler. Bütün piyonlar bir noktadan diğerine yatay, dikey ya da çapraz hareket edebilir. Leoparlar 8 inek öldürmeyi başarırlarsa oyunu kazanırlar. Ancak, avantaj ineklerdedir ve dikkatli manevralarla leoparları hamle yapamayacak duruma getirerek oyunu kazanabilirler.

 Dikkat! Oyunun son hamlelerine kadar avı kazanan taraf belli olmayabilir!

Hatasız oynanan bir oyunda avantaj ineklerde olduğu için, oyuna yeni bir kural ekleyebilirsiniz. Bu kurala göre, piyonların dizilmesi aşamasında inekler tablanın 12 köşesinden herhangi birine yerleştirilemez.


Word belgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder