9 Mart 2017 Perşembe

İsyan Oyunu
İsyan Oyunu ismiyle de bilinen bu strateji oyunu Çin'de oynanır. 16 Asker"i kâğıt-kalemle ya da toprağa çizerek oynayabilirsiniz. Oyun için gereken 17 piyondan biri farklı renkte ya da boyutta olmalıdır. Piyon olarak taş ya da düğme kullanabilirsiniz.

İki kişilik bu oyunda tarafların piyon sayısı farklıdır. Oyunculardan birinin isyancı askerleri temsil eden 16 piyonu, diğerinin ise görevine bağlı bir generali temsil eden tek bir piyonu vardır. Oyunun başında askerler, kareyi çevreleyen 16 kesişme noktası üzerine, general ise tablanın merkezine yerleştirilir. Taraflar hamleleri sırayla yaparlar. Oyuna isyancılar başlar. Askerler ve general her hamlede komşu bir kesişme noktasına doğru ilerleyebilir. Hamleler sırasında piyonlar ve general her yöne doğru en fazla bir hane ilerleyebilir. Kare dışına taşan ve özel bölme olarak adlandırılan üçgen bölgeyi yalnızca general kullanabilir. Ancak general bu alanda askerler tarafından kuşatılırsa, oyunu kaybetmiş sayılır.

Generalin ve askerlerin piyon alma ya da kırma yöntemleri fark-
lıdır. General, iki piyon arasına geldiğinde, her iki isyancı piyonu da kırar. Askerler ise, generali ele geçirmek için, onun her iki yanındaki komşu noktalara ulaşmalıdır. Piyonların kırılabilmesi için, her 3 piyon da düz bir hat üzerinde olmalıdır. Askerlerle oynayan taraf general piyonunu kırdığında oyunu kazanır. Generalin oyunu kazanması içinse, geriye tek bir isyancı kalmış olması gerekir.

Birkaç hamlelik bir oyun örneği vermek gerekirse: İsyancı (Si-
yah) e2'den d2'ye gelir. General (Beyaz) bu hamleye c3'ten b2'ye ilerleyerek karşılık verir ve a3 ve cl noktalarındaki piyonları kırar. Ancak


zaferi kısa sürer; İsyancı d2'den c2'ye ilerler ve generali alarak oyunu kazanır.


Word belgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder