9 Mart 2017 Perşembe

Konane (Haıvai Daması)

Haıvai Daması olarak da bilinen Konane damayı andıran bir strateji oyunudur. Konane farklı boyutlarındaki tablalarda oynanabilir. Tablayı çizerken dikkat edeceğiniz nokta, yatay ve dikey kenarlarda eşit sayıda hane olması, yani tam bir kare olmasıdır. Oyunda kullanılacak taşlar tabladaki hanelerin sayısında ve yarısı farklı renkte örneğin yarısı siyah, diğer yarısı beyaz olmalıdır. Papamu adı verilen tablanın boyutu büyüdükçe oyunun süresi de uzar.

Oyunun başlangıcında, tabladaki bütün haneler bir siyah, bir beyaz taş olmak üzere doldurulur. Oyunculardan biri siyah, diğeri beyaz taşlarla oynar. Oyuna siyah başlar; oyuncu ilk hamlesinde merkezdeki ya da tablanın köşelerindeki siyah taşlardan birini alır. Rakip oyuncu ise alınan siyah taşın yanındaki ya da çaprazındaki taşlardan birini almalıdır. Bu ilk iki hamleden sonra oyuncular taşlarını, rakip taş üzerinden atlatarak birbirlerinin taşlarını kırmaya başlarlar. Bir hamle içinde, damada olduğu gibi, birden çok taş alınabilir. Bunun için üzerinden atlanan taşın ardındaki hanenin boş olması gerekir. Birleşik hamleler düz bir hat üzerinde yapılır, yani taşlar hamle sırasında yön değiştiremez ve çapraz hareket edemezler. Ancak, birleşik hamle yapabilmek için, üst üste yapılan her hamlede bir taşın kırılması gerekir. Oyunu, son atlayışı gerçekleştiren oyuncu, yani sona kalan taşın sahibi kazanır.


Oyunla ilgili ilk detaylı bilgilere İngiliz kaşif Kaptan Cook'un günlüklerinde rastlanmıştır. Günlükte 1 m eninde, 238 haneli bir Konane tablasından söz edilir.
Word belgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder