9 Mart 2017 Perşembe

Tabula Lusoria

Tabula Lusoria adlı iki kişilik oyunun Roma döneminden kalma olduğu sanılmaktadır. Üçtaş ve Tik-Tak-To'ya benzeyen bu oyunu, resimdeki şekli kâğıda ya da toprağa çizerek oynayabilirsiniz. Piyon yerine küçük çakıl taşları ya da madeni paralar kullanabilirsiniz.

Her oyuncunun farklı renkte 3'er pulu ya da taşı vardır. Oyun tablası bir daire ve onu merkezden geçerek 8 eşit dilime bölen 4 çizgiden oluşur. Tarafların amacı taşlarının üçünü de aynı hat üzerinde üç noktaya yerleştirmektir. Bu noktalar düz çizgiler üzerinde ya da daire çevresindeki eğri üzerinde olabilir. Taşların oyunun başlangıcındaki dizilimi şekilde görüldüğü gibidir.


Hamleler sırayla yapılır. Oyuncular hamleleri, taşlarını komşu kesişme noktalarına doğru ilerleterek yaparlar. Taşlar rakip taş bulunan hanelere ilerletilemez. Ancak bu oyunda Üçtaş'tan farklı olarak, oyuncular taşlarını rakip oyuncunun taşının bulunduğu hanenin üzerinden atlatabilirler. Taşlarını düz ya da eğri bir hat üzerinde yan vana herhangi üç nokta üzerine dizmeyi başaran oyuncu oyunu kazanır.
Word Belgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder